Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Υπόμνημα στο δασαρχείο, για τον προφήτη Ηλία

Την Πέμπτη, 23 του Δεκέμβρη, κατατέθηκε στο δασαρχείο Πεντέλης η παρακάτω αναφορά. Η συγκεκριμένη αναφορά κοινοποιείται και στο δήμο Ηλιούπολης, με το αίτημα να εισαχθεί για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, το συντομότερο δυνατόν.







ΑΝΑΦΟΡΑ

Θέμα: Αυθαίρετος χώρος στάθμευσης οχημάτων στο δασικό χώρο του Υμηττού, στην   περιοχή Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης

Στο δασικό χώρο του Υμηττού  στην περιοχή  του Δήμου Ηλιούπολης, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, γίνονται σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο γάμοι, βαφτίσια και δεξιώσεις, που συγκεντρώνουν - εκτός από πλήθος ανθρώπων - και μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων, τα οποία παρκάρουν όπου βρουν: κάτω από τα πεύκα στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στο εκκλησάκι, σε ένα ενδιάμεσο πλάτωμα και, ακόμη, σε  έναν ημιδιαμορφωμένο χώρο στάθμευσης οχημάτων, στην κορυφή του λόφου, δίπλα στον Προφήτη Ηλία.

Ο ίδιος χώρος στάθμευσης οχημάτων,  χρησιμοποιείται επίσης   από τους επισκέπτες  του παρακείμενου Δημοτικού αναψυκτηρίου, που λειτουργεί καθημερινά  ως ουζερί - μεζεδοπωλείο, προσελκύοντας ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων και αυτοκινήτων.

Με βάση όσα αναφέρονται παραπάνω, θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε αν έχει δοθεί από την υπηρεσία σας ή από κάποια άλλη αρμόδια υπηρεσία,  άδεια για τη λειτουργία του προαναφερόμενου χώρου στάθμευσης οχημάτων. Στην περίπτωση που δεν έχει δοθεί άδεια, και έχει προκύψει αυθαίρετα από κάποιους η αλλαγή χρήσης τμήματος του δασικού χώρου σε χώρο στάθμευσης οχημάτων,  θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε ποιός είναι ο υπεύθυνος αυτής της αυθαιρεσίας και τι ενέργειες έχετε κάνει  εναντίον του. Επίσης ζητάμε να μας πληροφορήσετε τι προτίθεστε να κάνετε για την κατάργηση του αυθαίρετου χώρου στάθμευσης και την αποκατάσταση της συγκεκριμένης δασικής περιοχής.

Τέλος ζητάμε, το κλείδωμα της μεταλλικής πόρτας, στην είσοδο του λόφου, και την απαγόρευση της  κυκλοφορίας των Ι.Χ αυτοκινήτων.


εκ μέρους της συλλογικότητας
“Aντίλογος - ελεύθερος κοινωνικός χώρος Ηλιούπολης”
(ακολουθούν 15 υπογραφές)

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Και το όνομα αυτής ...

Με την οριστικοποίηση της επιλογής της επωνυμίας της συλλογικότητας, επισφραγίστηκε η συνέλευσή της, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, στο ειδικό σχολείο της Ηλιούπολης. Και το όνομα αυτής:

Αντίλογος – ελεύθερος κοινωνικός χώρος Ηλιούπολης”.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης συζητήθηκαν, επίσης, μια σειρά σοβαρών ζητημάτων, που σχετίζονται με τη φυσιογνωμία της συλλογικότητας, το χώρο που θα τη στεγάσει και τις προσεχείς δραστηριότητές της. Από τις αποφάσεις που πάρθηκαν ξεχωρίζουμε τις πιο σημαντικές:

·         Η όλη συζήτηση κατέληξε στη διαμόρφωση και υιοθέτηση ενός κειμένου, που έχει τη θέση μιας στοιχειώδους ιδρυτικής διακήρυξης και πράξης αυτοπροσδιορισμού (κατεβάστε το σχετικό αρχείο)
·         Με βάση τις επιλογές για τη φυσιογνωμία και την επωνυμία της συλλογικότητας, διαμορφώνονται και κοινοποιούνται οι αντίστοιχες επιλογές για το συλλογικό e-mail, τη διαδικτυακή ομάδα επικοινωνίας και το blog της συλλογικότητας.
·         Δρομολογήθηκε η διαδικασία για την οριστική επιλογή του χώρου, που θα στεγάσει τη συλλογικότητα, καθώς και για την εξεύρεση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων.

Μπαίνουν σε φάση υλοποίησης μια σειρά επιλογές, που σχετίζονται με τις εξωστρεφείς δραστηριότητες της συλλογικότητας. Ενδεικτικά:

·         Έχει συνταχθεί το υπόμνημα για τον προφήτη Ηλία και θα προωθηθεί στο δασαρχείο και το δήμο Ηλιούπολης. Θα γίνουν, επίσης, οι απαραίτητες ενέργειες για να εισαχθεί για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, όπου θα επιδιωχθεί να υπάρξει δυναμική παρουσία.
·         Η ομάδα εργασίας για τα ζητήματα του Υμηττού, προγραμματίζει να συναντηθεί την Τρίτη, 11/1/2011.
·         Τη δική της συνάντηση προγραμματίζει και η ομάδα εργασίας για τα ζητήματα της των κοινωνικών δράσεων και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Δυναμική παρέμβαση στον προφήτη Ηλία και συνέλευση


Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η προαναγγελθείσα παρέμβαση στον προφήτη Ηλία, με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών. Έγινε αποκλεισμός της εισόδου τροχοφόρων στο χώρο και ενημέρωση όσων προσέρχονταν ή αποχωρούσαν και, φυσικά, των περιοίκων.


Ακολούθησε συνέλευση της συλλογικότητας, στην οποία συζητήθηκαν μια σειρά σοβαρά ζητήματα και πάρθηκαν αντίστοιχες αποφάσεις. Πιο συγκεκριμένα:

· Αποφασίστηκε να δοθεί συνέχεια στις παρεμβάσεις για τον προφήτη Ηλία, με αποδέκτες τις δασικές υπηρεσίες και τη δημοτική αρχή, με την απαίτηση να παρέμβουν και να αποτρέψουν τις παράνομες επεμβάσεις και τις “αλλαγές χρήσης” στη συγκεκριμένη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο θα οργανωθεί μαζική παρέμβαση στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου, με αίτημα τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και την άμεση λήψη μέτρων.

·  Υπήρξε ενημέρωση για όσα σχεδιάζονται, γενικότερα, στον Υμηττό, με αιχμές το νέο προεδρικό διάταγμα για την “προστασία” του Υμηττού, τους αυτοκινητόδρομους και το ΚΥΤ. Θα ακολουθήσει αναλυτική επεξεργασία θέσεων και προτάσεων και συζήτηση σε ειδική συνέλευση (το Γενάρη) που θα καταλήξει σε θέσεις και στις αντίστοιχες δραστηριότητες.

·  Εκτιμήθηκε ότι, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, αποκτούν μεγάλη σημασία τα ζητήματα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αποφασίστηκε να αναπτυχθούν δραστηριότητες και στην κατεύθυνση της τεκμηρίωσης (καταγραφή της κατάστασης και των κυριότερων προβλημάτων στην Ηλιούπολη, προτάσεις για δράσεις κλπ.), αλλά και στην κατεύθυνση των άμεσων δράσεων. Συγκροτήθηκε αντίστοιχη ομάδα εργασίας και, ταυτόχρονα, αποφασίστηκε μια δημόσια παρέμβαση στην πόλη, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, για την υποστήριξη των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα με τα παραπάνω, συζητήθηκαν μια σειρά ζητήματα, που σχετίζονται με την αμεσοδημοκρατική λειτουργία της συλλογικότητας, τη διασφάλιση των προϋποθέσεων για την ανοιχτή οριζόντια επικοινωνία μεταξύ των πολιτών που συμμετέχουν σε αυτή, τη δημοσιοποίηση της συγκρότησής της, την εξασφάλιση του χώρου που θα στεγάσει τις δραστηριότητές της και, φυσικά, το θέμα της ονομασίας.

Συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίες, που ανέλαβαν να προωθήσουν τα όσα αποφασίστηκαν, ενώ προσδιορίστηκε η επόμενη συνέλευση της συλλογικότητας, για την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου.

Αποφασίστηκε παρέμβαση στον προφήτη Ηλία

Δίνοντας ένα πρώτο δείγμα εξωστρέφειας, αποφασίστηκε στην πρώτη συνέλευση (21/11), ταυτόχρονα με τη συγκρότηση της συλλογικότητας, να γίνει μια παρέμβαση στην περιοχή του προφήτη Ηλία, με σκοπό να έρθουν στην επιφάνεια οι ποικίλες ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις που συντελούνται σε ένα βάθος πολλών χρόνων. Ακολουθεί το σχετικό κάλεσμα:



Να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες στην περιοχή του Προφήτη Ηλία

ΚΥΡΙΑΚΗ 5/12 10.00 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡ. ΗΛΙΑ

Κάποτε, ο Προφήτης Ηλίας ήταν ένα ξωκλήσι στον Υμηττό, πάνω από την Ηλιούπολη και γύρω του υπήρχε ένα δάσος από πεύκα. Αρκετοί από μας τον θυμούνται σαν μια εξοχή λίγο παραέξω από τα τελευταία σπίτια της πόλης.

Τη δεκαετία του ’80, η τότε δημοτική αρχή του κ. Κιντή, έφτιαξε ένα μικρό αυθαίρετο αναψυκτήριο κοντά στον Προφήτη Ηλία και διάνοιξε τον υφιστάμενο χωματόδρομο, τοποθετώντας μια μπάρα στην είσοδο, για να μην ανεβαίνουν τα ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Τη δεκαετία του ’90, η επόμενη δημοτική αρχή του κ. Γεωργάκη, παραχώρησε το αναψυκτήριο στη Δημοτική Επιχείρηση κι αυτή με τη σειρά της σε ιδιώτες για εκμετάλλευση, επεκτείνοντάς το αυθαίρετα και μετατρέποντάς το σε φαγάδικο ¨πολυτελείας¨.

Την ίδια περίοδο, εκκλησιαστικοί παράγοντες, μεγάλωσαν το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία κόβοντας δέντρα και τσιμεντώνοντας μέρος του περιβάλλοντος χώρου, παρ’ όλες τις οχλήσεις του Δασαρχείου, το οποίο ενεργοποιήθηκε μετά από καταγγελίες της ¨Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Υμηττού¨.

Η τελευταία δημοτική αρχή του κ. Αναγνώστου, συμπλήρωσε τον κατάλογο της ντροπής, δημιουργώντας μέσα στα όρια του δάσους ένα πάρκιν αυτοκινήτων, παρά τις καταγγελίες της ¨Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ηλιούπολης¨ μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

Σήμερα, η κατάσταση δυστυχώς, έχει ως εξής:

·  Η μπάρα της εισόδου είναι μονίμως ανοιχτή και αφύλαχτη.
·  Στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία γίνονται κάθε Σαββατοκύριακο γάμοι, βαφτίσια και δεξιώσεις που συγκεντρώνουν - εκτός από πλήθος ανθρώπων - και μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων τα οποία παρκάρουν όπου βρούν: από την είσοδο του δρόμου, μέχρι το παράνομο πάρκιν και την κορυφή ακόμα του ίδιου του λόφου.
· Το αναψυκτήριο λειτουργεί καθημερινά σα μεζεδοπωλείο πολυτελείας, προσελκύοντας επίσης έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων και αυτοκινήτων.

ΖΗΤΑΜΕ

·  Την απαγόρευση κυκλοφορίας των Ι.Χ. οχημάτων
· Την κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των επεκτάσεων και του πάρκιν αυτοκινήτων
·  Το κλείσιμο της μπάρας στην είσοδο του λόφου

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Η "ιδρυτική" μας συνέλευση

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010, στο ειδικό σχολείο Ηλιούπολης πραγματοποιήθηκε συνέλευση των κατοίκων της Ηλιούπολης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μιας ομάδας πρωτοβουλίας. Η συνέλευση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την απόφαση να συγκροτηθεί η συλλογικότητά μας. Παραθέτουμε το κείμενο της πρόσκλησης και το αφισάκι, που ενημέρωνε για τη συνέλευση:


ΚΑΛΕΣΜΑ

Στην εποχή του μνημονίου και του Δ.Ν.Τ, όπου η κρίση είναι πλέον η τραγική πραγματικότητα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κοινωνική κατάρρευση. Η ολοένα και αυξανόμενη ανεργία με τις στρατιές των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και ημιαπασχολούμενων, η μείωση των μισθών και των συντάξεων, η απαξίωση της κοινωνικής ασφάλισης, η ακρίβεια, τα ελαστικά ωράρια, τα λουκέτα, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά αυτής της τραγικής πραγματικότητας την οποία μας καλούν οι κυρίαρχοι να αποδεχτούμε.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, όπου η ηττοπάθεια και τα κοινωνικά αδιέξοδα περισσεύουν, μαζευτήκαμε μια ομάδα πολιτών της Ηλιούπολης θέλοντας να δείξουμε ότι σε όλα αυτά, μπορεί να υπάρξει μια συλλογική απάντηση.

Μια ομάδα πολιτών που έχουμε συναντηθεί ξανά σε αγώνες της πόλης μας για το Κ.Υ.Τ, την περιφερειακή Υμηττού, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τη δημόσια περιουσία, αλλά και σε συνολικότερους αγώνες που έχουν να κάνουν με ζητήματα όπως αυτά της ανεργίας, του ρατσισμού, της καταστολής, των κοινωνικών δικαιωμάτων κλπ, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι κανένας αγώνας δε δίνεται μόνος του, κανένας αγώνας δεν είναι ξεκομμένος από τη συνολική κοινωνική πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε.

Με αυτό μας το εγχείρημα, παίρνουμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια τέτοια απάντηση μέσα από ένα χώρο συζήτησης και δράσης, ένα χώρο όπου θα μπορούμε να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας και να συνδημιουργήσουμε εναλλακτικά πολιτιστικά και κοινωνικά δίκτυα και γεγονότα, ένα χώρο ο οποίος θα μπορεί να προσδώσει τα τόσο αναγκαία χαρακτηριστικά της αμεσότητας και της συνέχειας στους επερχόμενους αγώνες, που θα είναι τόσο έντονοι, όσο έντονη θα είναι και η επίθεση που δέχεται και θα δεχτεί το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας.

Ένας τέτοιος χώρος, δε μπορεί παρά να λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά, αδιαμεσολάβητα, αντιεραρχικά, με ισοτιμία των μελών στις αποφάσεις και βέβαια πάνω απ’ όλα κινηματικά.

Στην εποχή των ατομικών λύσεων και της γενικότερης απάθειας, εμείς εξακολουθούμε να προτάσσουμε το πνεύμα της αλληλεγγύης και το συλλογικό μας όραμα.

Προκειμένου να κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα στα πλαίσια του προαναφερόμενου εγχειρήματος, σας καλούμε σε μία σχετική συζήτηση την ερχόμενη Κυριακή 21/11 στις 6.00μμ στο ειδικό σχολείο Ηλιούπολης (Ύδρας 2 & Μνησικλέους - πλησίον Άλσους Ηλιούπολης).

Πρωτοβουλία για τη λειτουργία Συνέλευσης Κατοίκων στην Ηλιούπολη

Ποδαρικό της συλλογικότητας στο διαδίκτυο


Από σήμερα βρίσκεται σε λειτουργία ο ιστότοπος (blog) της συλλογικότητας "Αντίλογος – ελεύθερος κοινωνικός χώρος Ηλιούπολης". Με απόσταση λίγων ημερών ακολουθεί τη συγκρότηση της συλλογικότητας, αφού πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της ίδιας και όλων εμάς που τη συναπαρτίζουμε.

Φιλοδοξούμε να αποτελέσει πηγή ενημέρωσης για τις δραστηριότητες του "Αντίλογου", χώρο ανταλλαγής απόψεων, τεκμηρίωσης θέσεων και ενθάρρυνσης της ενεργού συμμετοχής στα κοινά των πολιτών της Ηλιούπολης. Με τρόπο άμεσο, αδιαμεσολάβητο και συλλογικό. Γιατί, όπως αναφερόταν και στο κάλεσμα που προηγήθηκε της συγκρότησης: "Στην εποχή των ατομικών λύσεων και της γενικότερης απάθειας, εμείς εξακολουθούμε να προτάσσουμε το πνεύμα της αλληλεγγύης και το συλλογικό μας όραμα".

Θα ακολουθήσει (έστω και ετεροχρονισμένα) μια σειρά αναρτήσεων, που θα καταγράφουν τα όσα μας οδήγησαν μέχρι εδώ, σαν ένα σύντομο, μικρό ιστορικό των πρώτων βημάτων της συλλογικής μας περιπέτειας, που μόλις τώρα ξεκίνησε.